U trendu

Koronavirus „sasekao“ akcije na evropskim berzama

LONDON/FRANKFURT – Evropske akcije beleže danas oštar pad zbog rastuće zabrinutosti u vezi sa potencijalnom ekonomskom štetom od brzog širenja koronavirusa koji je ugušio tražnju za rizičnijom imovinom.

Broj smrtnih slučajeva od izbijanja epidemije u Kini porastao je na 81, a virus se proširio na više od 10 zemalja, uključujući Francusku, Japan i Sjedinjene Države.

Panevropski indeks STOKS 600 pao je jutros u 8:08 časova po GMT za 1,5 odsto nakon što je tokom prethodne trgovinske sesije dostigao rekordan nivo, javlja Rojters.

Akcije rudarskih kompanija su se sunovratile za 3,1 procenat zbog izloženost prema Kini i beleže najveći pad među svim glavnim evropskim podsektorima, koji su na jutrošnjem trgovanju redom ušli u „crveno“.

Francuski indeks KAK prednjači s gubicima među regionalnim berzama usled pada akcija proizvođača luksuzne robe, kao što su LVMH, Hermes i Gučijev vlasnik Kering, koji se znatno oslanjaju na kinesku tražnju, a čija je vrednost potonula između 2,0 i 3,0 posto.

Negativno je i kretanje akcija u Velikoj Britaniji.

Indeks Londonske berze FTSE 100, koji se u petak oporavio nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila svoju procenu o virusnoj infekciji, pao je na jutrošnjem trgovanju za 1,5 odsto, što predstavlja njegov najgori dnevni rezultat od početka decembra.

Vest o broju smrtnih slučajeva i inficiranih koronavirusom u Kini uplašila je investitore i povukla naniže za gotovo 2,0 odsto indeks koji meri vrednost akcija avio-kompanija i preduzeća iz turističkog sektora u Britaniji.

Među najvećim gubitnicima na Londonskoj berzi su kompanija IAG, inače vlasnik Britiš Ervejza, koja je pala za 5,0 procenata, i luksuzni brend Barberi, koji je zbog velike izloženosti prema Kini registrovao gubitak vrednosti od 4,8 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar