U trendu

Kostelo: Visoka smrtnost u Britaniji zbog grešaka u sistemu

LONDON – Vodeći britanski stručnjak za javno zdravstvo Entoni Kostelo rekao je danas da Velika Britanija verovatno ima najvišu stopu smrtnosti od koronavirusa u Evropi zbog „grešaka u sistemu“, iako je vlada branila uspešnost svog reagovanja na pandemiju.

Kostelo, direktor Instituta za globalno zdravlje na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da bi Ujedinjeno Kraljevstvo „moglo imati 40. 000 smrtnih slučajeva“ do trenutka završetka prvog talasa epidemije, prenosi AP.

Britanska vlada je izvestila da je do četvrtka u bolnicama širom zemlje umrlo 13. 729 ljudi koji su bili pozitivni na korona virus.

Ovaj broj ne uključuje stotine, a možda i hiljade smrtnih slučajeva povezanih sa virusom u staračkim domovima i drugim sredinama.

Britanija je sporije od mnogih drugih evropskih zemalja nametala obavezne restrikcije u poslovnom i svakodnevnom životu, kako bi usporila širenje korona virusa.

Mere su uveden 23. marta i produžene juče za još tri nedelje.

Škole, restorani i večhina prodavnica su zatvoreni, a kuću je dozvoljeno napuštati samo zbog osnovnih potrepština ili vežbanja.

Prema agenciji, ministar zdravlja Met Henkok rekao je da misli da je „vlada preduzela prave mere u pravo vreme.“

Britanska vlada se obavezala da čhe do kraja aprila sprovoditi 100. 000 testova na korona virus dnevno, više nego petostruko koliko ih sada obavlja.

Takođe je obečhala da će smrti u staračkim domovima uključiti u zvanične podatke o smrtnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar