U trendu

Srbija očekuje veliki broj ugovora sa EXPO-a

BEOGRAD – Srbija od nastupa na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju očekuje veliki broj ugovora sa poslovnim partnerima sa Bliskog istoka i unapređenje odnosa u ekonomskom i investicionom smislu sa tim delom sveta, izjavio je danas profesor ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Igor Kovačević.

Bliski istok je ogromno tržište za sve naše proizvode, rekao je Kovačević, koji je direktor paviljona Srbije u Dubaiju, gostujući na TV Tanjug, i istakao da se pravi efekti mogu očekivati tek posle Ekspa, koji počinje 1. oktobra.

On je naveo da biznis segmentom rukovodi PKS uz podršku kolega iz Razvojne agencije Srbije i da se preko sajta i instagram profila mogu pronaći sve informacije, kao i da su obezbeđeni besplatni čarter letovi za sve privrednike.

Kovačević kaže da je Ekspo prilika i za kulturnu diplomatiju. Prema njegovim rečima, u definisanju teme nastupa, Srbija je pošla od vinčanske kulture, kulture stare preko 7.000 godina, koja je jedna od prvih začetnika moderne civilizacije u svetu.

„Pokušavamo da predstavimo kako je ona menjala svet, primer za to je da je ona jedna od prvh kultura koja je imala elemente vezane za urbano naseljavanje, poljoprivredu, određeni raspored ulica“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, preko srpskih velikih naučnika Tesle, Pupina i velikih sportista dolazimo do Srbije kao moderne i savremene zemlje i, kako je dodao, „nadamo se da ćemo uspeti na drugačiji način da je predstavimo“.

Kovačević je rekao da će izložba biti otvorena za sve posetioce, generalne posetioce, odnosno turiste i poslovne posetioce, za koje je organizovan poslovni centar zajedno sa Privrednom komorom Srbije.

Za posetice postoji prvi nivo sa suvenirnicom sa najtipičnijim proizvodima, rekao je on.

Kovačević ističe da u Dubaiju očekuju dolazak 25 miliona posetilaca, što je to prilika da na jednom mestu sve zemlje pokažu sve najbolje od sebe – sa turističkog i kulturnog aspekta, kao i sa aspekta biznisa, inovacija, tehnologije, da se demonstrira neko znanje, ekspertiza, da se realizuju različiti ugovori o saradnji i programi podrške.

Što se tiče korona virusa, zbog kovida je pomerena izložba, prethodnih godinu dana tamo događaji nisu ni prestali da se organizuju samo su se mere menjale, rekao je on.

Dubai je u top pet, top 10 po broju vakcnisanih, mere su jasne u smislu nošenje maski u zatvorenim prostorima i napolju, a i ograničen je broj učesnika na 75 odsto kapaciteta, ukazao je Kovačević.

Svetska izložba Ekspo 2020. Dubai počinje 1. oktobra, pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ i traje do kraja marta 2022. godine.

Kovačević je podsetio da je, po planu, izložba trebalo da se održi prethodne godine, međutim, zbog situacije sa korona virusom je pomerena, a zbog velikog ulaganja u brend ostavili su staro ime izložbe.

Prema njegovim rečima, koncept Ekspa traje veoma dugo, cilj je predstavljanje svih različiotsti i dostignuća koja su menjala istoriju čovečanstva.

Prethodne izložbe su donele stvari koje danas možemo da vidimo poput Ajfelovog tornja, mnogi izumi poput telefona, takođe, su po prvi predstavljeni, a tema ove godine je okretanje ka budućnosti, okretanje borbi za održivi razvoj, stavljanje akcenta na samog čoveka, istakao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, tipičnost Ekspa je to što traje šest meseci i da će učestvovati gotovo sve zemlje sveta, u ovom slučaju 192 države, a sa aspekta dolaska posetilaca biće to jedna od najvećih manifestacija na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.