Kovid u zatvorima u Belorusiji ?

MINSK – Talas COVID-19 virusa proširio se po zatvorima u Belorusiji, koji su po izjavama svedoka prepuni ljudima pritvorenim zbog demonstracija protiv predsednika države Aleksandra Lukašenka, navodi AP.

Demonstranti koji su dali izjave za tu agenciju posle puštanja iz pritvora kazali su da su ćelije pretrpane i bez odgovarajuće ventilacije ili osnovnih pogodnosti i nedostatka medicinskog tretmana.

Kastus Lisetski (35), muzičar koji je dobio 15-dnevnu kaznu zbog prisustva protestu, rekao je da je hospitalizovan sa visokom temperaturom nakon osam dana u zatvoru u istočnoj Belorusiji i da mu je dijagnostikovana obostrana upala pluća izazvana COVID-19.
Lider opozicije u Belorusiji Svetlana Tihanovska, pozvala je strane lidere i međunarodne organizacije da intervenišu kako bi zaustavile izbijanje koronavirusa u beloruskim zatvorima.
„U centru Evrope, zatvorenici se namerno zaražavaju koronavirusom“, tvrdi Tihanovska za AP.

Agencija navodi i da je više od 30.000 ljudi privedeno zbog učešća u protestima nakon avgustovskih izbora na kojima je Lukašenko ponovo izabran, a koje opozicija osporava.

Belorusija je prijavila više od 180.000 potvrđenih slučajeva COVID 19 od početka pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.