Kralj Felipe VI: Etički principi su iznad svih

MADRID – Tokom tradicionalnog govora na Badnje veče, španski monarh pozvao je na „velike nacionalne napore“ na prevazilaženju pandemije korona virusa, ali je izbegao direktno komentarisanje finansijskih skandala za koje se sumnja da je umešan njegov otac Huan Karlos I.

Moralni i etički principi „obavezuju sve bez izuzetka“ i „iznad su svih drugih motiva, uključujući lične ili porodične“, rekao je Felipe VI, prenosi El Pais.
Većina govora bila je usmerena na ohrabrenje društva nakon patnje koju je ove godine prouzrokovala pandemija korona virusa, pri čemu je Felipe pozvao na „veliki nacionalni napor“ ka prevazilaženju posledica zdravstvene krize.

On nije rekao da je „pravda jednaka za sve“, kao njegov otac Huan Karlos I 2011. godine, aludirajući na svog zeta Inakija Urdangarina, koji je bio umešan u korupcijski skandal i na kraju završio u zatvoru, gde i dalje izdržava kaznu.

Takva referenca značila bi priznanje da emeritus kralj ima problema sa pravosudnim sistemom, a za sada tužilac Vrhovnog suda tek treba da podigne optužnicu protiv Huana Karlosa I zbog tri navoda koja se istražuju, navodi španski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.