U trendu

Kraljica odlikovala tvorce vakcine Oksforda i AstraZeneke

LONDON – Britanska kraljica Elizabeta Druga odlikovala je naučnike Oksfordskog univerziteta koji su razvili vakcinu protiv korona virusa u saradnji sa britansko-švedskom kompanijom AstraZeneka.

Pored njih odlikovan je veliko broj ljudi koji su imnali ključnu ulogu u odgovoru Velike Britanije na pandemiju, preneo je Rojters.

Sara Gilbert, naučnica sa Instituta „Džener“ u Oksfordu, koja je učestvovala u razvijanju vakcine dobiće titulu dame, dok će njen koelga, direktor Instituta Adrijan Hil postati vitez.

Premijer Boris Džonson istakao je u saopštenju da se počastima povodom kraljičinog rođendana odaje priznanje svima koji su prevazišli sebe kako bi služili zemlji.

„Tokom pandemije videli smo bezbroj primera heroja iz svakodnevnog života“, naveo je Džonson.

Među odlikovanima je i Kejt Bingam, šef vladinog tima za vakcinaciju, ali i fudbaleri Engleske Džordan Henderson i Rahim Sterling koji su tu počast dobili zbog dobrotovrnog rada i borbe za rasnu jednakost u sportu.

Kraljica je odlikovala i šefa britanske obaveštajne agencije GĆQ Džeremija Fleminga, škotsku pevačicu i modnu ikomu iz 1960-tih godina Lulu i televizijsku voditeljku Pru Lajt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.