U trendu

Krizni štab zaseda: Da li će biti otvoreni kafići i restorani

Krizni štab za borbu protiv virusa korona u Srbiji danas bi trebalo da održi novu sednicu, a prema najavama njegovih članova, na dnevnom redu bi mogao da se nađe rad kafića i restorana i bioskopa.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se sednica Kriznog štaba verovatno održati u sredu, navodeći da je stalna „borba“ sa stručnim delom da se nađe „balans kako bi ekonomija mogla da ide kako treba“.

„Ja sam u stalnom kontaktu sa stručnim delom Kriznog štaba. Epidemiloška situacija je sve stabilnija“, rekla je Brnabić za TV Hepi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je glavni grad postigao odlične rezultate u vakciniciji i očekuje da Krizni štab donese odluku da se u Beogradu u potpunosti otvore ugostiteljski objekti i radnje.

Vesić je dodao da je važno da Beograd radi i da se tako obezbedi egzistencija za 40.000 ljudi koji rade u ugostiteljstvu.

„Mislim da je vreme da otvorimo i bioskope, po istom principu po kome rade i pozorišta“, rekao je on.
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je u toku faza popuštanja mera i da to ne može da se izbegne, ali izneo svoje lično mišljenje da na sednici Kriznog štaba mere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom neće biti popuštene.

Kada je reč o merama za predstojeće praznike, Kon je na TV Prva rekao da smatra da ne treba uvoditi nove mere, već da je potrebno poštovati mere koje su na snazi. Istovremeno je istakao da je još daleko od toga da se potpuno opušteno slave predstojeći praznici.
Premijerka Ana Brnabić je navela i da je u Institutu Torlak urađena test faza punjenja ruske vakcine i da je deo poslat u Moskvu na kontrolu za odobrenje da se nastavi punjenje.

Prema njenim rečima, u planu je nov pogon kod Aerodroma za proizvodnju kineske vakcine.

Zamenik gradonačelnika Beograda ocenio je da je vreme da se usvoje i protokoli iza kojih stoji zavod za javno zdravlje o načinima organizacija svadbi, manjih proslava, koncerata, seminara i kongresa.

„Beograd je potpuno spreman, da po epidemiloškim merama budu održani i Birfest, i Bemus, i Bitef, i Džez festival, i organizovan doček Nove Godine. Najbolji smo u vakcinaciji – to je način da se vratimo normalnom životu“, rekao je Vesić za televiziju Pink.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.