Kubanska vakcina za Kovid-19 dobrodošla u Iranu

HAVANA – Zvaničnici na Kubi potvrdili su da su sa Iranom potpisali sporazum o prenosu tehnologije za svoju najnapredniju vakcinu protiv korona virusa, za koju će se sprovoditi poslednja faza kliničkih ispitivanja u Iranu.

Kubanski Institut za vakcine“Finlej“ u Havani, saopštio je u petak da je potpisao sporazum sa iranskim Institutom „Paster“ o saradnji na testiranju svoje vakcine protiv Kovid-19 „Soberana 2“, prenosi Rojters.

„Nakon što je za vakcinu ‘Soberana 2’ završena druga faza ispitivanja koja su počela 22. decembra, ona će sada proći i treću fazu, na oko 150.000 ljudi u Havani“, naveli su kubanski stručnjaci.

Istakli su da su potrebna i dodatna ispitivanja za tu fazu u inostranstvu, s obzirom da Kuba nema visoku stopu zaraze virusom, zbog svog uspešnog upravljanja epidemijom.

Iranski mediji preneli su izjavu portparola Ministarstva zdravlja Kianuša Jahanpura koji je potvrdio da je 50.000 dobrovoljaca angažovano za sprovođenje kliničkih ispitivanja kubanske vakcine u trećoj fazi.

„Prenos tehnologije i zajednička proizvodnja bili su preduslovi koji su omogućili ovakvo ispitivnnje u zemlji“, rekao je on.

Iran je krajem prošlog meseca pokrenuo ispitivanja na ljudima svoje prve domaće vakcine protiv Kovida-19, dok Kuba trenutno ima četiri takve vakcine koje razvija i za koje trenutno sprovodi testiranja.

Kuba je ranije potvrdila da je nekoliko zemalja pokazalo interes za njene vakcine protiv korona virusa, a ovo je prvi konkretan sporazum koji je potpisan.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif izjavio je da su ga „impresionirala“ biotehnološka dostignuća starog saveznika Kube u borbi protiv Kovida-19 tokom posete Havani na latinoameričkoj turneji prošlog novembra.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei zabranio je vladi da uvozi kovid vakcine iz Sjedinjenih Država i Britanije, označavajući zapadne sile kao „nepouzdane“.

Kuba nije razmatrala uvoz vakcina i namerava da započne sa vakcinacijom svog stanovništva protiv korone sopstvenom vakcinom u prvoj polovini godine, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.