Kućni testovi na koronu stigli u Srbiju: Kako rade i koliko koštaju

Kućni testovi na koronavirus stigli su u apoteke u Srbiji i koliko danas bi trebalo da budu u prodaji.

Kako je za Nova.rs rekla Jasminka Bjeletić iz Apoteka Beograd, ovi testovi vrlo jednostavno rade, imaju jasno uputstvo i mogu da budu zamena za PCR test.

“Mi smo danas naručili testove za utvrđivanje prisustva virusa korona, takozvane kućne testove. Sada štampamo uputstva za svako pojedinačno pakovanje i oni će biti u prodaji od ovog popodneva u oko 40 naših ustanova Apoteke Beograd. Cena je 1.296 dinara“, kazala je Bjeletić.

Dodala je da su testovi vrlo osetljivi, oko 98 odsto. Proizvođač je firma iz Južne Koreje, a Agencija za lekove Republike Srbije je odobrila ovaj test.

“Uz njega ide jednostavno uputstvo – uzima se bris iz nosa štapićem, na slici je pokazano koliko duboko treba da se stavi štapić u nos, koliko da se zadrži, a zatim se štapić stavi na pločicu. Ako se pojave dve crte, znači da je test pozitivan i on ne može da bude lažno pozitivan – ako je pozitivan, zaraženi ste. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test”, kaže Jasminka Bjeletić i ističe da je test najbolje raditi drugi, treći dan od pojave simptoma“, objasnila je Bjeletić i dodala da će ovaj test sigurno olakšati pacijentima da na vreme saznaju da li imaju kovid, posebno kada krenu i druge obične virusne infekcije.

„Moći će lako i brzo da znaju da li je reč o kovidu ili običnom virusu, tj. prehladi”, kazala je na kraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.