Kurc: Čujte se telefonom, smanjite društvene kontakte

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc danas je apelovao da se ne umanjuje opasnost od korona virusa, a građane je pozvao da smanje društvene kontakte.

On je nakon sednice vlade poručio da je situacija u Austriji drugačija nego u Italiji, ali i da je razvoj situacije u vezi s korona virusom gotovo isti u svim evropskim zemljama.

„Potrebno je da zaustavimo trend jer još tri nedelje imamo talas gripa i moramo izbeći da se on spoji sa punim izbijanjem koronavirusa“, objasnio je.

Ponovio je apel građanima da smanje socijalne kontakte.

„Imam veoma prisni odnos sa roditeljima. Imamo redovne kontakte, ali ćemo to sada smanjiti i pokušaćemo narednih nedelja da se više čujemo telefonom. Na taj način svako može dati svoj doprinos društvu u cilju zaštite starijih sugrađana“, rekao je Kurc.

Najavio je da će danas imati telefonsku konferenciju sa predstavnicima pokrajina, a potom i sa socijalnim partnerima na temu škola.

U školama, prema njegovim rečima, neophodno je preduzeti mere u cilju smanjenja socijalnih kontakata.

„Škole su bitne, jer imamo više od milion đaka koji svakodnevno dolaze u školu. Uveren sam da ćemo danas posle podne predstaviti dobro rešenje, koje će osigurati javni život, ali doprineti značajnom smanjenju socijalnih kontakata“, objasnio je on.

Vicekancelar Verner Kogler je naglasio da je bitno da se spreči da svakog dana zemlja bude suočena sa udvostručenjem broja inficiranih, već da se to događa za deset ili više dana.

„Cilj je da smanjimo brzinu širenja, i zbog toga su donete sve mere“, kazao je Kogler.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober istakao je da je Evropa suočena sa epidemijom i da su brojke iz Italije zabrinjavajući.

„Situacija u Kini, gledano po broju stanovnika, nije bila tako kritična kakva je sada u Italiji. U delovima Lombardije došlo je do kraha zdravstvene infrastrukture, što je najteža situzacija. To želimo da sprečimo da se desi u Austriji“, naglasio je.

Anšober je kazao da je važna solidarnost građana i da mladi moraju imati obzira prema starijih sugrađanima, koji su posebno ugroženi.

„Glavni deo rešenja je ponašanje građana, jer svi mi odlučujemo da li možemo smanjiti lanac prenošenja virusa kroz smanjenje socijalnih kontakata. Četvrtina manje socijalnih kontakata znači duplo manje opasnosti od širenja virusa“, objasnio je on.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer ukazao je da je prekinut avionski i železničku putnički saobraćaj sa Italijom, te da u zemlju iz Italije mogu ući samo oni putnici koji imaju lekarski atest da nisu inficirani korona virusom, kao i lica koja rade na primer u Nemačkoj, a koja to mogu dokazati, a samo su u prolasku kroz Austriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.