Kurc i Putin razgovarali o isporuci Sputnjika Austriji

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su o potencijalnim isporukama ruske vakcine Sputnik V Austriji čim je odobri Evropska agencija za lekove (EMA), izjavio je danas portparol austrijskog kancelara.
Pres-služba Kremlja saopštila je ranije tokom dana da je Putin obavio telefonski razgovor sa Kurcom i da su potencijalne isporuke vakcine Sputnjik V Austriji i zajednička proizvodnja vakcine bile među temama razgovora, prenosi Tas s.
Portparol austrijske vlade rekao je ranije da je od Rusije stigao upit o mogućnostima za organizovanje proizvodnje Sputnjika V u austrijskim proizvodnim pogonima. Pre toga, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kiril Dmitrijev rekao je u intervjuu za austrijsku radio stanicu O-1 da je Rusija razgovarala sa nizom austrijskih kompanija o potencijalnoj proizvodnji Sputnjika V.
Tas s podseća i da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc 7. februara izjavio da će Austrija biti spremna da organizuje proizvodnju ruskih i kineskih vakcina ako budu registrovane kod Evropske agencije za lekove. Do sada, prema ministarstvu zdravlja zemlje, Austrija ne planira da sertifikuje rusku vakcinu zaobilazeći Evropsku agenciju za lekove.
Kampanja vakcinacije protiv korona virusa započela je u Austriji decembra 2020. Trenutno se koriste vakcine Fajzer i BioNTek, Moderna i AstraZeneka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.