U trendu

Kurdski pisac Burhan Sonmez predsednik Međunarodnog PEN centra

BEOGRAD – Kongres Međunarodnog PEN centra, održan u čast 100 godina od osnivanja ove prestižne međunarodne organizacije u onlajn formatu, završen je izborom novog predsednika, kurdskog pisca iz Turske Burhana Sonmeza, saopštili su iz Srpskog PEN centra.

Kandidati za predsednika PEN bili su nikaragvanska književnica Đokonda Beli i nigerijski pisac Ben Okri.

Sonmez je izabran većinom glasova u prvom krugu.

„Dok se čitav svet borio protiv epidemije kovid-19 jedna druga epidemija zvana autoritarizam se širila po svetu. Sloboda izražavanja i sloboda ljudske kreativnosti su pod teškim napadom. Danas nam je Međunarodni PEN potrebniji nego ikada“, rekao je Burhan Sonmez u prvoj izjavi posle izbora za predsednika Međunarodnog PEN.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji Kongres Međunarodnog PEN, 87. po redu, koji je trebalo da se održi u Oksfordu, održan je u onlajn formatu uz učešće preko delegata s pravom glasa iz 100 PEN centara iz celog sveta.

Predstavnici Srpskog PEN centra su aktivno učestvovali na Kongresu Međunarodnog PEN-a koji je, pored svečanog dela posvećenog stogodišnjici osnivanja najveće međunarodne federacije pisaca, prevodilaca i urednika, imao i izborni karakter.

Kongres je razmatrao čitav niz važnih pitanja savremene književnosti i kulture, uključujući i cenzuru, ograničavanje slobode izražavanja ili fenomene poput populizma, razaranja demokratije i javnosti širenjem dezinformacija, kao i zabrinjavajuću pojavu sve većeg broja pisaca i novinara pod različitim oblicima političkog pritiska.

Povodom 100 godina od osnivanja Međunarodnog PEN centra na kongresu se govorili, između ostalih, poznati pisci Salman Ruždi, Orhan Pamuk, Džon Kuci, Margaret Atvud, Eugen Guljgin, Ma Tida, Ngugi va Tiongo, raniji predsednici Međunarodnog PEN Džon Ralston Sol, Per Vastberg, Omero Ariđis, kao i dosadašnja predsednica PEN Dženifer Klement.

Međunarodni PEN (Poets, Ešayists and Novelists) danas čini 155 centara u više od 100 zemalja.

Međunarodni PEN osnovan je 1921. godine na inicijativu engleske književnice Katrin Emi Davson Skot, dok je prvi predsednik bio Džon Goldsvorti.

Nastao kao snažna reakcija evropskih pisaca i intelektualaca na užase Prvog svetskog rata, Međunarodni PEN je istrajno posvećen promovisanju književnosti i kulture, odbrani slobode izražavanja i stvaranja, kao i unapređenju razmene i komunikacije između različitih kultura.

U čast sto godina od svog osnivanja, Međunarodni PEN je nedavno objavio svoju ilustrovanu istoriju koja je javnosti predstavljena tokom upravo završenog Kongresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.