U trendu

Kvebek: Kritično u domovima za stare, premijer apeluje za pomo

MONTREAL – Polovina žrtava korona virusa u Kvebeku je u domovima za stare, gde je kriza dostigla razmere da je premijer te najveće kanadske provincije Fransoa Lego apelovao na sve koji mogu da pomognu da se stiuacija stabilizuje.

Kvebek ima 15. 857 potvrđenih slucajeva corona virusa, 630 je preminulo, a polovina smrtnih ishoda vezana je za domove za stare, kao i u celoj Kanadi.

Premijer je saopštio da je 1.250 zaposlenih u domovima obolelo od covid 19 i ne može da radi.

Pomoć je zato hitno potrebna za 41 dom za stare osobe, pa je Lego apelovao na lekare različitih specijalnosti, čije operacije ili uobičajene dnevne procedure su pomerene ili otkazane.

Uprkos cinjenici da je oko 2.000 specijalista ponudilo pomoć, situacija u domovima za dugotrajnu negu u Kvebeku je i dalje kriticna.

Apel je stoga upućen i studentima završne godine medicine i prosvetnim radnicima.

Istovremeno, Kvebek od centralne vlade u Otavi traži da pošalje i obučeno vojno osoblje.

Istovremeno sa naporima pokrajinskih vlasti da saniraju situaciju, mediji prenose ocene stručnjaka da su razmere u kojima se covid proširio kroz domove mogle da budu izbegnute.

Ukazuje se na izveštaj ombudsmana Kvebeka iz 2018. godine, u kojem se navodi da su usluge koje se pružaju korisnicima domova za dugotrajnu negu „manjkave i neadekvatne“.

Hronični nedostatak osoblja i nedostatak reakcije vlade povodom situacije unutar tih institucija, sve su to propusti, navode sada stručnjaci, koji su prethodili pandemiji.

Država je inače dozvolila porodicama da preuzmu svoje stare iz domova, naravno zdrave, ukoliko su u stanju da im pruže adekvatnu negu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar