Kvebek se „otvara“, građani strahuju

MONTREAL – Od ukupno 53.021 zaraženog Kanađanina polovina je u provinciji Kvebek, 27.538, ali premijer Fransoa Lego najavljuje popuštanje mera, uključujući otvaranje škola i vrtića, dok roditelji i nastavnici strahuju da je to preuranjeno.

Na početku pandemije, Kvebek se kretao brže od većine u gašenju škola i velikog dela svoje ekonomije.

Sada, više od mesec dana kasnije, ta kanadska pokrajina se ponovo razlikuje, postavljajući čvrst vremenski okvir za postupno ukidanje nekih od tih mera.

Premijer Fransoa Lego i nekoliko ministara proveli su protekla dva dana objašnjavajući kako će provincija ponovo otvoriti škole i preduzeća.

Planovi uključuju ponovno otvaranje osnovnih škola i vrtića 11. maja, mada će deca u centru Montreala morati da sačekaju nedelju dana duže.

Oko 457.000 građana Kvebeka bi do kraja maja moglo da se vrati na posao.

Maloprodajne radnje, gradilišta i fabrike takođe će se otvarati postepeno tokom sledećeg meseca, iako pod strogim direktivama javnog zdravstva.

Druge kanadske provincije takođe su najavile olakšavanje mera, ali nijedna nije odredila fiksni datum ponovnog otvaranja škola ovog proleća.

Na primer, Saskacevan će dozvoliti otvaranje nekoliko preduzeća 4. maja, zatim još nekoliko 19. maja.

Nju Broncvik ce sredinom maja da dozvoli ponovo okupljanje malih grupa.

Međutim, u odnosu na Kvebek, njihovi brojevi zarazenih su relativno mali

Saskačevan ima 389 slučajeva, a Nju Bruncvik još nije zabeležio nijedan smrtni slučaj izazvan COVID-om 19.

Ontario ima 16.187 slučajeva i njegov premijer, Dag Ford, odlučio se za strožiji plan popuštanja mera od Kvebeka.

Lego je odredio određene datume i na taj način podstakao i očekivanja i strahove. Njegova odluka da ponovo otvori škole naišla je na rezrve.

Roditelji i nastavnici smatraju da su ove odlike nagle, a smernice o bezbednosti previše nejasne.

„Zašto vlada koristi našu decu kao zamorcad?“, rekao je jedan zabrinuti roditelj za javni servis CBC posle saopštenja vlade u ponedeljak.

Nastavnici su zasad „u mraku“ kad je reč o detaljima.

Hajdi Itman, zvaničnica sindikata koji predstavlja oko 8. 000 nastavnika, rekla je da se vlada nije konsultovala sa njom pre nego što je donela odluku.

Nalog za ponovno otvaranje škola i poslovanja za neke je još više zbunjujući, jer su domovi za dugotrajno zbrinjavanje i stare i dalje mesta smrtonosne pandemije novog koronavirusa.

Skoro 100 takvih objekata smatra se kritičnim, u poređenju sa 40 pre samo nešto više od nedelju dana.

U nekoliko domova, više od 50 odsto korisnika je zaraženo a na desetine i dalje umire svaki dan, često u nedostojnim uslovima zbog nedostatka osoblja.

Lego je više puta rekao da u Kvebeku postoje „dva sveta“

Iako je situacija u domovima za dugotrajno zbrinjavanje i dalje kritična, on kaže da je generalno stanje u provinciji stabilno.

Premijer, koji je u ranim danima pandemije bio hvaljen zbog odlučnog delovanja, danas se suočava sa teškim kritikama političkih posmatrača i kolumnista zbog nesposobnosti vlade da se uhvati u koštac sa situacijom u domovima za dugotrajno zbrinjavanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.