Lavrov posle sastanka sa Turkovićevom: Rusija podržava celovitost i teritorijalni integritet BiH

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da njegova zemlja podržava celovitost i teritorijalni integritet BiH.

„Potvrdili smo čvrst stav i podršku celovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“, izjavio je Lavrov posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković (SDA).

Lavrov je dodao da je na sastanku razgovarano o saradnji i jačanju ekonomskih odnosa dve zemlje, kao i o neophodnosti medjusobnog dijaloga u regiji.

Ruski šef diplomatije ocenio je da ne vidi nikakvog smisla u reviziji Dejtonskog sporazuma, navodeći da je Rusija garant tog sporazuma i da ima stav da su narodi u BiH sposobni da odlučuju sami o svojoj sudbini.

Lavrov je ponovio stav Rusije da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nepotrebna, kao i da je BiH sa OHR-om „svojevrstan protektorat“.

„Dogovorili smo se da ćemo poboljšati našu trgovinsku razmenu koja je usporena zbog korona virusa. Mislimo da je neophodno i potrebno da snažnije radimo u okviru komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju. Vrlo nam je drago da u BiH funkcionišu naši projekti, poput kompanija Gasprom, Sberbank“, kazao je on.

Lavrov je kazao da je srećan, jer mladi u BiH imaju želju da uče ruski jezik, a ministarku Turković pozvao je u posetu Rusiji.

Ministarka spoljnih poslova BiH izjavila je da očekuje podršku Rusije za ono što su ranije usvojili predstavnici svih naroda u BiH, a to su integracije u EU i NATO.

„Očekujemo snažnu podršku Rusije napretku BiH, koji je baziran na strateškim dokumentima i principima koje su usvojili predstavnici svih naroda u BIH“, rekla je šefica diplomatije BiH.

Turkovićeva i Lavrov su posle sastanka potpisali i Plan konsultacija izmedju BiH i Rusije za period 2020/2021.

„Želim iskazati svoje zadovoljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom delegacija BiH i Ruske Federacije, na kojem smo konstatovali da su odnosi dve država dobri i da je važno da radimo na unapredjenju saradnje, posebno u oblasti ekonomije“, istakla je Turkovićeva.

Ona je izrazila nadu da će posle potpisivanja Plana konsultacija dve države doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu.

Navodeći da je poseta Lavrova BiH upriličena u danima kada se obeležava 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, Turkovićeva je istakla da BiH pozdravlja opredeljenost Rusije poštovanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH utvrdjenog Dejtonskim sporazumom.

Dodala je da je „potrebno da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum“.

„Poštovanje ljudskih prava je utkano u Dejtonski sporazum, svi gradjani ove države treba da imaju jednaka prava gde god da žive. Poštovanje sudskih presuda je neophodnost na teritoriji cele BiH“, naglasila je Turkovićeva.

Prema njenim rečima, treba raditi na otklanjanju problema koji postoje, koji su na krivim percepcijama ili na negiranju prava jedni drugih.

„Trebamo omogućiti da se svačije pravo poštuje, od učenja maternjih jezika do omogućavanja sigurnog povratka onih koji se vraćaju na mesta gde su živeli. U BiH, baš kao što imamo tri člana Predsedništva, imamo i tri različita vidjenja vezano za prisustvo medjunarodne zajednice i naš put prema evroatlantskim integracijama“, kazala je Turkovićeva.

Prema njenim rečima, u BiH nije lako pronaći kompromisna rešenja, ali treba raditi na pronalaženju rešenja koja će biti prihvatljiva za sva tri naroda.

„Ako ne možemo da se usaglasimo, na primer u vezi sa Komisijom za integracije s NATO-om, možemo se usaglasiti o komisiji koja će kooperirati ili koordinisati s NATO-om“, ocenila je ona.

Navodeći da postoje i oprečna mišljenja u vezi sa prisustvom OHR-a u BiH, Turkovićeva je istakla da se mora pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH.

Zahvalila se Lavrovu što ima razumevanje za sve ove probleme u BiH i što postoji zajednička želja da se ti problemi otklone.

„Uvažavamo sve ono što je do sada učinjeno i nadamo se unapredjenju naše saradnje u oblasti ekonomije. Nadam se da će naša saradnja biti još bolja i čvršća“, istakla je ministarka spoljnih poslova BiH.

Lavrov i Turkovićeva nisu komentarisali otkazivanje sastanka dva člana Predsjedništva BiH sa ruskim ministrom spoljnih poslova.

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Želko Komšić odbili da se sastanu s njim, jer je, kako su naveli, posetom Istočnom Sarajevu i izjavama posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom „pokazao nepoštovanje institucija, ustavnog sistema i države BiH“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.