Lazanski: Situacija sa koronom u Rusiji jenjava

MOSKVA – Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski ocenio je danas da situacija sa korona virusom u Rusiji polako jenjava, budući da je poslednjih dana zabeležen manji broj slučajeva oboljevanja na dnevnom nivou.

Kako je rekao agenciji Tanjug, broj novozaraženih je u Moskvi pao za oko 200, dok je na nivou cele Rusije takođe manji nego u prethodnom periodu.

Govoreći o vakcinaciji u Rusiji, on kaže da je revakcinisano između 3,5 i 4 miliona građana, ali da sam proces zavisi i od proizvodnje koja nije masovna kako se očekivalo.

„Virus korone je iznenadio sve zemlje u svetu, pa na neki način i Rusiju. Nije bila spremna farmaceutska industrija da proizvodi nekoliko doza miliona dnevno. Rusija ima obaveze i prema zemljama nekadašnjeg sovjetskog prostora, prema zemljama koje su nekada bile članice ŠSR gde se izvoze vakcine. Velike su narudžbine, a čak imamo podatke da i Kinezi kupuju Sputnjik ve“, rekao je Lazanski.

Lazanski je dodao i da su najpre vakcinisane prioritetne grupe, pre svega oružane snage.

„Tu se radi o snagama strateške nuklearne odbrane, tihookeanska flota, severna flota, više od 400.000 pripadnika oružanih snaga je primilo vakcinu. Onda se išlo na prosvetne radnike, uslužne delatnosti, ljude u javnim transportnim službama“, rekao je Lazanski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.