U trendu

Laži o koroni: Zadržavanje daha, beli luk, sladoled, voda, čaj…

Epidemiju korona virusa zadnjih nedelja u stopu prati i epidemija lažnih vesti. Kakvu pomutnju neodgovorno širenje neproverenih informacija koje dolaze preko chat grupa i sličnih neslužbenih kanala može izazvati, potvrđuje primer nepoznate ženske osobe koja je još pre nekoliko nedelja širila lažne paniku na društvenim mrežama da su u Srbiji zabeleženi smrtni slučajevi izazvani korona virusom.

Specifičnost te, ali i drugih poruka koje šire lažne vesti, je da informacija potvrđena od nekog bliskog vlasti, po čemu su zapravo lažne informacije skoro uvek prepoznatljive – dolaze od nekog važnog ili nekog ko zna nekog bitnog, pa to prenosi…

Osim širenja panike, tu su i česte lažne vesti o stvarima koje leče i sprečavaju zarazu korona virusom.

Po internetu se proširila vest da vrućina ubija korona virus, pa se svima „preporučuje da borave na suncu i piju vruće napitke“. Poruka je objavljena s potpisom UNICEF-a, koji ju je demantovao. Informacija je bila ‘upotpunjena’ i tvrdnjom da se izbegava sladoled i ostala hladna hrana, jer to pomaže u sprečavanju zaraze. UNICEF je i to demantovao.

– Boravak na vazduhu i na suncu se preporučuje, ako nema oko vas ljudi, ali ako boravite na suncu samo da bi izbegli ulazak virusa u vaše telo, ta je metoda totalno neefikasna – objavili su iz UNICEF-a.

Tu je i neizbežni beli luk. Svako malo se na Fejsbuku pojavi informacija da beli luk sprečava zarazu korona virusom, što je čista laž. Beli luk, naime ima određena antimikrobna svojstva, ali nema nijednog jedinog dokaza da pomaže za koronavirus. Odnosno, nema dokaza za nijednu namirnicu na svetu da vam može pomoći u borbi protiv korone.

Zadnjih dana se proširila i ova poruka:

„Pijte nekoliko gutljaja vode svakih 15 minuta. Zašto? Čak i ako virus uđe u usta, voda ga prenosi u jednjak i želudac. Jednom kad je tamo, kiselina u vašem želucu će ga ubiti. Ako ne pijete dovoljno vode, virus može probiti kroz vaše disajne puteve i ući u pluća“

Profesorka Trudi Lang sa Univerzitetu u Oksfordu kaže da ne postoji “biološki mehanizam” koji bi podržao ideju da respiratorni virus jednostavno možete oprati u stomak i ubiti.

Infekcija poput koronavirusa ulazi u telo putem disajnih puteva dok osoba udiše. Virus može ući i na usta, ali čak i neprestana konzumacija vode ne može vas spasiti od zaraze.

Međutim, bez obzira na to, pitka voda i zadržavanje hidriranosti uglavnom su dobar medicinski savet, zaključuje.

Tu je još jedan hit među lažnim vestima, verovatno ste ga dobili na Vajber, a reč je o ‘kućnom testu’ i držanju daha duže od deset sekundi. Ako vam to uspe bez kašlja, neprijatnosti, gušenja i napetosti, znači da u plućima nema cistične fibroze, što u osnovi znači da nema infekcije.

Taj test je najobičnija glupost i teška laž, jer nema naučnog dokaza za tvrdnju da zadržavanje daha 10 sekundi ukazuje na to da su pluća zdrava. Ne postoji ni potpora za impliciranu tvrdnju da je COVID-19 jedini razlog zbog kog neko ne da može da drži dah 10 sekundi, odnosno da je uzrok tome plućna fibroza uzrokovana virusom.

Sve ove iste lažne informacije se šire po celom svetu, nema države u kojoj se sve ove navedene stvari nisu proširile društvenim mrežama, tako da će ih verovatno biti još. Lažna vest koja se trenutno širi u državama u kojima je proglašen karantin, kao što je na primer Francuska, glasi otprilike ovako: „proglasili su karantin i niko ne sme da izađe iz kuće jer kriju tačne brojke o zaraženima“.

Ukoliko ovih dana dobijete takvu poruku, izbrišite je i nemojte je prosleđivati dalje. Svaka poruka koja počinje sa „rekla mi je dobra prijateljica čija majka radi u KBC-u; ujak najboljeg prijatelja koji je visokopozicioniran u Vladi…“ je lažna.

Osim „visokopozicioniranih izvora“, da ponovimo da beli luk, topli napici, voda svakih 15 sekundi, vrućina, sunce i slično ne mogu sprečiti da se zarazite koronavirusom. Sve što vam stiže preko mesindžera, Voc Ap ili Vajbera vrlo verovatno je lažna informacija. Sve najtačnije i najaktuelnije informacije o virusu korona možete pročitati na sajtu Ministarstva zdravlja www.covid19.rs.