Le Mer: Pomoć za Er Frans pitanje dana, EU traži ustupke

PARIZ – Francuska i Evropska unija su blizu sporazuma o državnoj pomoći za avio-kompaniju Er Frans, koju je, kao i druge prevoznike, snažno pogodila pandemija korona virusa, izjavio je danas ministar finansija Bruno Le Mer.

„Blizu smo dogovora. U pitanju su dani“, rekao je Le Mer za radio Frans Info, dodajući da bi od nacionalnog avio-prevoznika mogli da budu zatraženi izvesni ustupci kako bi se obezbedila fer tržišna konkurencija, prenosi Rojters.

Što se tiče potencijalnih ustupaka, ministar kaže da se ne radi o zatvaranju linija ili ukidanju radnih mesta.

„Koncesijama se traži da se osigura poštena konkurencija između Er Fransa i drugih avio-prevoznika“, naveo je Le Mer ne iznoseći detalje.

Francuski dnevnik Le Mond je u petak objavio da su vlada u Parizu i Evropska komisija nadomak sporazuma o uslovima finansijske pomoći za Er Frans, kojim se od te avio-kompanije traži da se odrekne manjeg broja slotova nego što je EK prvobitno zahtevala na svom matičnom aerodromu Orli u francuskoj prestonici.

Grupa Er France-KLM zabeležila je prošle godine neto gubitak od 7,1 milijarde evra (8,38 milijardi dolara).

Francusko-holandska vazduhoplovna grupa je dobila lani 10,4 milijarde evra zajmova i garancija od vlada dve zemlje, a u pregovorima je i o državnoj dokapitalizaciji sa regulatorima EU koji traže koncesije za slotove na aerodromima Pariz-Orli i Amsterdam-Šiphol, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.