U trendu

Lekari otkrili jednostavan način na koji spasavaju živote

„Tako spasavamo živote, 100 odsto. To je tako jednostavno uraditi, a videli smo izuzetno poboljšanje kod pacijenata”, kaže doktorka Mangala Narišman, direktorka odeljenja za teško obolele u mreži za zdravstvenu negu „Northwell Health”, u čijem vlasništvu se nalaze 23 bolnice u Njujorku.

Američki lekari otkrili su da ukoliko se oboleli od koronavirusa okrenu na stomak, to može da im spasi život, piše Si-En-En, dodajući da se na taj način povećava količina kiseonika u plućima pacijenata.

Kako objašnjava Si-En-En, pacijenti koji su zaraženi koronavirusom često umiru od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), koji nastaje usled oštećenja parenhima pluća.

Od istog sindroma umiru ljudi koji imaju grip, upalu pluća i druge bolesti.

Pre sedam godina francuski doktori su objavili članak koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru, ako se okrenu na stomak.

Od tada, lekari u SAD okreću na stomak pacijente, okačene na respiratore, prenosi Tanjug.

Si-En-En navodi da su američki lekari tako okrenuli na stomak jednog pacijenta na Long Ajlendu i da je potom stopa zasićenosti kiseonikom porasla sa 85 na 98 odsto.

Pacijenti obično ostaju da tako leže oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima kako bi lekari imali bolji pristup prednjoj strani tela i lakše mogli da im daju potrebne lekove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)