U trendu

Liban: Demonstracije zbog restriktivnih mera, 45 povređenih

TRIPOLI – Tokom noćašnjih protesta zbog sprovođenja restriktivnih mera i sukoba policije sa demonstrantima u Tripoliju, najvećem gradu severa Libana, povređeno je najmanje 45 ljudi, saopšteno je danas iz Crvenog krsta Libana.

Najmanje devetoro povređenih je hospitalizovano, a prema pisanju londonskog Gardijana, demonstranti su bacali molotovljeve koktele i kamenice na pripadnike snaga reda koji su uzvratili suzavcem i gumenim mecima.

U sličnim protestima dan ranije, u ponedeljak u Tripoliju, jednom od najsiromašnijih delova Libana i pre pandemije, povređeno je najmanje 30 ljudi.

Pandemija je žitelje ovog grada dodatno izložila efektima hronične ekonomske krize jer je od uvođenja „lokdauna“ veliki broj građana ostao bez ikakvih izvora prihoda.

„Ne uspevam da donesem ni hleb svojoj kući. Mi ćemo poumirati ili od gladi, ili od korona virusa“, kaže 39-godišnji Abdulah al-Bahr.

U drugim delovima Libana demonstranti su tokom noći blokirali glavne saobraćajnice negodujući zbog oštrih restriktivnih mera i 24-časovnog policijskog časa.

Od početka pandemije u Libanu je potvrđeno preko 285 hiljada slučajeva kovida-19 i više od 2.470 smrtnih slučajeva među zaraženima korona virusom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.