Lista država koje su registrovale britanski soj kovida

LONDON – Premijer Velike Britanije Boris Džonson je nedavno rekao da novi, visokozarazni soj korona virusa se brzo širi Velikom Britanijom, a istovremeno, drugačiji tip korone, pronađen u Južnoj Africi, takođe izaziva zabrinutost.

Svetska zdravstvena organizacija akaže da ne postoji dovoljno informacija kojim bi se odredilo da li novi soj utiče na efikasnost vakcina koje su počele da se daju ljudima širom sveta u decembru, preneo je Rojters.

Među zemljama koje su izolovale novi soj su Švajcarska, koja je zabeležila pet novih slučajeva infekcija novim sojem (tri iz Britanije i dva iz Južne Afrike).

Danska je zabležila 33 infekcije novim sojem, saopštile su vlasti te zemlje 24. decembra, a Francuska je zabeležila prvi slučaj kada se Francuz vratio sa puta iz Londona.

Indija je otkrila šest slučajeva, takođe posle leta iz Velike Britanije i verovatno će produžiti zabanu letova sa Ostrva, rekli su predstavnici vlasti.

Japan je u ponedeljak detektovao novi soj koji je pronađen u Južnoj Africi, a već je pronašao na desetine slučajeva koji su povezani sa britanskim tipom.

Među državama koje su dosad registrovale britanski soj su Južna Koreja, Norveška, Australija, Jordan, Nemačka, Italija, Portugal, Finska, Švedska, Kanada, Irska, Liban, Singapur, Izrael, Hongkong i Pakistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.