Lokateli: Nema mesta alarmu ni panici

RIM – Predsednik italijanskog Visokog saveta za zdravstvo Franko Lokateli izjavio je danas da “trenutna epidemiološka situacija u zemlji nije alarmanta i da nema mesta za paniku”.

„Jasno je da porast zaražneih od kovida-19 koji beležimo poslednjih sedmica treba gledati i pratiti s velikom pažnjom, ali ne možemo govoriti o eksponencijalnom širenju korona virusa niti je situacija, uprkos povećanju broja zaraženih, uporediva sa onom na vrhuncu pandemije u martu”, rekao je poznati lekar z aitalijansku televiziju.

On je rekao da od 11.000 testiranih na kovid-19, samo jedna trećina ima simptome zaraze, za razliku od marta kada su svi testirani imali jasne simptome korona virusa.

Doktor Lokateli tvrdi da je Italija, po odnosu između broja testiranih i otkrivenih slučajeva zaraze, bolja od većine evropskih zemljama.

Podsetio je da za razliku od prvog talasa pandemije, kada su zaraženi i žrtve bili u najvećem broju ljudi iznad 65 godina starosti, virus koji sada cirkuliše u Evropi najviše pogađa one koji su u ranim 40-tim godinama života.

“Širenje zaraze u Italiji je pod kontrolom. Da bismo mogli govoriti o alarmantnoj ili epidemiološkoj situaciji koja je izvan kontrole, morali bismo imati oko 600.000 zaraženih, ili jedan odsto stanovništva. Srećom situacija nije takva, mi smo naučili kako da se zaštitimo, a dnevno izvršimo impresivan broj testiranja na kovid-19, više od 150.000”, tvrdi doktor Lokateli.

Po njegovim rečima, u odeljenjima intenzivne nege trenutno u Italiji ima gotovo 700 osoba, a ukupni kacaciteti mogu da prime preko 6.600.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.