U trendu

London povodom pandemije dobija šire trotoare i dodatne biciklističke staze

Londonske ulice biće transformisane, sa širim trotoarima i više biciklističkih staza, kako bi se olakšalo socijalno distanciranje zbog pandemije korona virusa, najavio je danas gradonačelnik Sadik Kan.

Cilj ovih mera je i da javni saobraćaj ne bude prebukiran kada Britanci počnu da rade, a i da se podstaknu alternativni načini prevoza koji su manje štetni od automobila.

London će tim izmenama dobiti 10 kilometara biciklističkih staza i pet kilometara staza za pešake, navodi se u saopštenju gradske uprave i londonskog transportnog preduzeća TFL.

Kako podseća Frans pres, London će tako imati novu privremenu mrežu biciklističkih staza poput Berlina i Njujorka.

Trotoari će takodje biti prošireni u trgovačkim delovima kako bi ljudi mogli da drže odstojanje tokom mimoilaženja ili čekanja u redu za ulazak u prodavnicu.

„Kapacitet javnog prevoza će biti znatno smanjen nakon korona virusa zbog velikih izazova sa kojima smo suočeno po pitanju socijalnog distanciranja“, naveo je gradonačelnik Londona.

Pozivajući sve koji to mogu, da nastave sa radom od kuće, gradonačelnik je rekao da želi da se pomogne „onima koji moraju da idu na posao“ i da se „mnogima koji su tokom izolacije ponovo otkrili radost hodanja i vožnje bicikle omogući da to potpuno bezbedno praktikuju“.

Britanske vlasti u 23. marta uvele izolaciju, a sutra se očekuje razmatranje uvedenih mera nakon čega bi vlada mogla da najavi njihovo ublažavanje. Britanci trenutno mogu da jednom dnevno izadju iz kuće i vežbaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.