U trendu

London ublažio proceduru kontrole kamiona s robom za EU

LONDON – Britanija je danas ublažila post-Bregzit propise o kontroli kamiona natovarenim robom za Evropsku uniju, koji su uzrokovali kilometarske kolone u južnoj Engleskoj, navodeći da tim vozilima više neće trebati posebna dozvola za ulazak u lučko područje.

Vlada u Londonu objašnjava ublažavanje administriranja time da su se kompanije za prevoz robe prilagodile novim zahtevima i da kamioni na granicu stižu potpuno pripremljeni, prenosi Rojters.

Sistem dozvola uveden je u Kentu krajem 2020, kada je Britanija okončala izlazak iz EU, kako bi se umanjila bojazan da vozila koja saobraćaju bez valjane dokumentacije izazovu prekid trgovinskih tokova i blokadu luka.

Prošlog Božića, na hiljade kamiona je stvorilo „čep“ u luci Dover usled nastojanja kompanija da se snabdeju zalihama robe uoči zvaničnog istupanja Britanije iz EU orbite, i jer je Francuska zatvorila granice zbog izbijanja britanskog soja korona virusa, što je izazvalo strah od ozbiljnog poremećaja kada na snagu stupe Bregzit pravila.

Britanska vlada je saopštila da se obim kargo sobraćaja između Britanije i EU odvija na uobičajenom nivou, pozivajući se na zvanične podatke koji pokazuju rast izvoza od 46 posto u februaru.

Prema istim podacima, izvoz britanske robe u EU, bez nemonetarnog zlata i plemenitih metala, bio je u januaru za 41,4 posto ispod nivoa iz prošle godine, a u februaru se delimično oporavio, pri čemu je na godišnjem nivou bio manji za 12,5 procenata.

Britanski uvoz, koji je u januaru bio za 19,2 odsto manji nego u istom mesecu prošle godine, u februaru je bio ispod lanjskog nivoa za 11,5 posto, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.