U trendu

Mačužić Puzić: Dobra priprema smanjuje rizike

VRNJAČKA BANJA – Predstavnici 18 lokalnih samouprava od danas postaju pioniri u prevenciji elementarnih nepogoda i stvaranju Srbije otporne na katastrofe, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić.

Ona je to izjavila na svečanom potpisivanju Sporazuma o međuopštinskoj saradnji u slivu Zapadne Morave i formiranju zajedničke službe za poslove civilne zaštite jedinica lokalne samouprave u Vrnjačkoj Banji.

Ovaj sporazum su potpisali gradovi Kraljevo, Čačak, Kruševac, Užice i Novi Pazar, i opštine Vrnjačka Banja, Trstenik, Knić, Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina, Tutin i Aleksandrovac.

Mačužić Puzićeva je navela da su velike prirodne katastrofe u ovom kraju pokazale važnost upravljanja krizom i da je zato dobrom pripremom moguće smanjiti rizike i efikasno upravljati vanrednim situacijama.

Istakla je da je i ova poslednja kriza, izazvana pandemijom korona virusa, pokazala da upravljanje kriznim situacijama i odgovorima na njih treba da budu u rukama obučenih, stručnih i motivisanih pojedinaca iz lokalne samouprave.

„Srbija se trudi da stvori sveobuhvatan i moderan sistem lokalne prevencije i odgovora na katastrofe, a u tome su najvažnija karika baš lokalne samouprave“, rekla je Mačužić Puzićeva.

Ona je dodala da će Ministarstvo nastaviti da aktivno učestvuje u projektu „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“.

Zahvalila je EU i UNDP na podršci koju su pružili za unapređenje kapaciteta i spremnosti za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i Vladi Švajcarske za donaciju u realizaciju projekta uspostavljanja međuopštinske saradnje za sliv Zapadne Morave.

„Nadam se da će izgradnja Moravskog koridora i regulisanje toka reke Morave pomoći sprečavanju poplava kakve su nas zadesile proteklih godina, kao i da će danas potpisani sporazum postati primer dobre prakse i za druge lokalne samouprave u Srbiji“, zaključila je državna sekretarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.