Makron je poslednji u nizu: Koje svetske lidere je pokosila korona

Francuski predsednik Emanuel Makron poslednji je u nizu svetskih državnika koji su ranije potvrdili infekciju virusom COVID-19 i on će u izolaciji provesti narednih sedam dana.

Makron (42) je više puta naglasio da se pridržava strogih mera propisanih protiv pandemije, uključujući zabranu rukovanja, nošenje maske i držanje distance sa drugim ljudima.

Jelisejska palata je danas saopštila da će Makron biti u izolaciji sedam dana, prenosi AP.

U oktobru je američki predsednik Donald Tramp objavio da su on i njegova supruga pozitivni na koronavirus. Tramp je bio hospitalizovan tri dana, a nakon dramatičnog povratka u Belu kuću, nastavio je da minimizira težinu virusa.

Britanski premijer Boris Džonson je bio prvi svetski lider za kojeg je potvrđeno da ima COVID-19, nakon što se suočio s kritikama zbog umanjivanja značaja pandemije.

U aprilu je prebačen na intenzivnu negu nakon što su se njegovi simptomi dramatično pogoršali dan pošto što je hospitalizovan zbog takozvanih rutinskih testova.

Dobijao je kiseonik, ali nije bio na respiratoru , saopštili su tada britanski zvaničnici. Kasnije je Džonson izrazio zahvalnost osoblju Nacionalne zdravstvene službe što mu je spasilo život kada je njegovo stanje moglo da „ode u bilo kom smeru“.

Princ Čarls, naslednik britanskog prestola, takođe je u martu imao pozitivan test i pokazivao je blage simptome.

Žair Bolsonaro, brazilski predsednik potvrdio je bolest u julu tokom koje je veličao hidroksihlorokin, lek protiv malarije koji je promovisao kao lek za COVID-19 i koji je uzimao sam.

Predsednik Hondurasa Huan Orlando Hernandez objavio je u junu da je imao pozitivan test, zajedno sa još dve osobe koje su blisko sarađivale sa njim. Nakratko je hospitalizovan i pušten.

Predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, koji je zabrinutost zbog virusa nazvao „psihozom“ i preporučio da se pije votka da bi se sačuvalo zdravlje, rekao je u julu da se zarazio, ali da je bio asimptomatski slučaj.

Među drugim najvišim zvaničnicima u bivšim sovjetskim državama koji su zaraženi su jermenski premijer Nikol Pašinjan i ruski premijer Mihail Mišustin.

Knez Albert od Monaka bio je prvi šef države koji je javno rekao da je zaražen, a na ovom spisku nalaze se lideri i visoki zvaničnici Gvatemale, Bolivije, Dominikanske republike, Indije, Irana i Izraela, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.