Makron prihvatio učešće na samitu Brdo-Brioni

LJUBLJANA – Francuski predsednik Emanuel Makron zvanično je prihvatio poziv da učestvuje na samitu „Proces Brdo-Brioni“ koji će ovog proleća u Sloveniji organizoivati slovenački i hrvatski predsednici, saopšteno je iz kabineta slovenačkog predsednika.

Navodi se da je Makron pokazao veliko interesovanje za ovu inicijativu za Zapadni Balkan, kao i da očkuje „otvoren i koristan dijalog“ i stvaranje poruke koje se odnose na proces proširenja EU kao i rešenje bilateralnih pitanja i zajedničkih napora za mir, stabilnost i prosperitet JI Evrope.

Za sada, zbog aktuelne pandemije korona virusa nije poznat tačan datum održavanja samita, prenosi agencija STA.

Samit, kojim će se obeležiti 10. godišnjica ove inicijative za Zapadni Balkan već dva puta je odlagan zbog epidemije – najpre je trebalo da se održi 29. juna, pa u decembru, ali je oba puta odloženo zbog aktuelne situacije.

Slovenački predsednik Borut Pahor planira da organizuje samit čim se steknu uslovi za to, verovatno u martu ili aprilu, najavljeno je iz nejgovog kabineta.

Proces Brdo-Brioni inicirali su 2010. godine Pahor i tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor kako bi se pojačalo poverenje i saradnja u regionu i prižila pomoć zemljama na Zapadnom Balkanu na njihovom evropskom putu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.