Malavi: Protest seksualnih radnica protiv korona mera

LILONGVE – Desetine tzv. seksualnih radnica izašle su na ulice glavnog grada Malavija, Lilongvea, protestujući protiv onoga što su opisale kao “ciljanu policijsku brutalnost”, nakon što su uvedene nove restrikcije u borbi protiv korona virusa.

Kako prenosi Gardijan, protest je organizovalo Udruženje žena seksualnih radnica (FSVA), koje širom sveta broji oko 120.000 članica.

U toj južnoafričkoj zemlji broj slučajeva korona virusa ovog meseca dramatično raste, zbog čega se vlada odlučila na drastične korake, zatvorivši granice i naredivši izolaciju za sve koji doputuju avionom.

U Malaviju je do sada prijavljeno 21.660 slučajeva korona virusa, a od 555 smrtnih slučajeva, većina je zabeležena u ovoj godini, zbog čega je predsednik Lazadrus Čakvera proglasio stanje katastrofe.

Među preminulima od korona virusa su dva ministra i drugi vladini zvaničnici.

Seksualne radnice, međutim, smatraju da su nove restrikcije usmerene na njih jer podrazumevaju zatvaranje barova u 20 sati, kao i naredbu da niko ne sme da bude u društvu od 21.00 do 5.00.

FSVA je zatražila od vlade da produži radno vreme lokala do ponoći i da dozvoli da budu otvoreni vikendom.

„Verujemo da je seksualni rad posao. Plaćamo račune uključujući stanarine i hranu od ovog posla. Čak i decu šaljemo u školu od novca koji dobijemo“, rekla je Zinenani Majava iz tog udruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.