U trendu

Malezija: Uhapšen Francuz tražen zbog otmice devojčice

KUALA LUMPUR – Malezijska policija saopštial je danas da je uhapsila francuskog teoretičara zavete koji se u Francuskoj traži zbog organizovanja otmice jedne devojčice.

„Remi Daje-Videman uhapšen je u subotu na severu ostrva Langkavi zajednosa svojom trudnom ženom i troje dece starosti 18, devet i dve godine“, izjavio je lokalni šef policje za krivične istrage Dev Kumar.

Francuska policja izdala je međunarodnu poternicu za Dajeom u aprilu, jer je navodno organizovao otmicu 8-godišnje devojčice na istoku Francuske, prenosi AP.

Kumar je rekao da je porodica verovatno živela na Langkaviju od 2015. godine, ali da su im vize istekle krajem maja.

Dodao je da je Daje ranije odbijao da se podvrgne testiranju na korona virus, što je odložilo njegovu predaju kancelariji za imigracije, ali da je konačno u četvrtak pristao da se testira.

Kako je objasnio, ako njegov test bude negativan, biće predat kancelariji, zajedno sa ženom i decom.

Mija Montemagi (8) oteta je 13. aprila i pronađena nekoliko dana kasnije u napuštenoj fabrici u Švajcarskoj sa svojom majkom.

Otmicu je navodno naručila majka, nakon što je izgubila bitku za starateljstvo, a Daje je navodno osmislio akciju.

Za otmicu je optuženo nekoliko osoba povezanih sa desničarskim organizacijama.

Daje je bio lider francuske centrističke stranke Demokratski pokret, ali je izbačen 2010. godine.

On je navodno osnovao sajt preko kojeg poziva na svrgavanjefrancuske vlade i podržava ekstremne teorije zavere, kao što su one protiv nošenja zaštitinih maski i 5G tehnologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.