U trendu

Malezijski ministri dali podršku premijeru

KUALA LUMPUR – Malezijski ministri jednoglasno su dali podršku Muhidinu Jasinu da nastavi kao premijer.

Ujedinjena malezijska nacionalna organizacija (UMNO), ključni saveznik u vladajućoj koaliciji, povukla je podršku Muhidinu prošle nedelje i pozvala ga da podnese ostavku zbog neuspeha u upravljanju krizom nastalom zbog pandemije korona virusa, piše Rojters.

Ova odluka usledila je nekoliko sati nakon što je Muhidin imenovao starijeg člana UMNO-a za svog zamenika, i UMNO je ovaj potez videla kao pokušaj da se olakšaju meseci borbe.

Ministri kabineta, uključujući i one iz UMNO-a, rekli su da su doneli „jednoglasnu odluku da nastave da daju punu podršku“ rukovodstvu Muhidina kao premijera.

Vladin trenutni prioritet je da obezbedi uspeh nacionalnog plana oporavka posle pandemije, rekli su ministri i dodali da oni svaku vladinu odluku vlada donosi kolektivno, uzimajući u obzir mišljenja svih kvartova.

Malezijski državni branilac rekao je da povlačenje UMNO-a neće uticati na položaj Muhidina ili njegovog kabineta, jer pitanje njegove većine može odrediti samo parlament.

Parlament treba da održi petodnevni sastanak od 26. jula, prvi sastanak nakon što je suspendovan u januaru kada je proglašena nacionalna vanredna situacija radi suočavanje sa korona virusom.

Muhidin ima većinu parlamenta za samo dva mesta, a UMNO čini 37 od njegovih 113 poslanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.