U trendu

Mamer za Tanjug: Proširenje nije ”krevet posut ružama”, ali

BRISEL, 8. decembra ( Tanjug) – Na putu proširenja uvek će biti prepreka. Ulazak u EU nije ”krevet posut ružama”, što ne remeti činjenicu da je za predsednicu Ursulu fon der Lajen i celu Evropsku komisiju proširenje na Zapadni Balkna prioritet, kaže za Tanjug glavni portpraol Evropske komisije Erik Mamer.

Mamer je na pitanje Tanjuga o stavu Evrooske komisije povodom ponovnih blokada na evrointegracionom putu zemlja Zapadnog Balkna, uprkos usvojenoj novoj metodologiji pristupnja, poručio da će ”prepreka na putu proširenja uvek biti”.

”Sve to zahteva izdržljivost, snagu i kratakter, a mi nastavlajmo tim putem”, kaže Mamer.

U Evropskoj komisiji ponavljaju da je proširenje na Zapadni Balkna za njih prioritet i podsećaju na ”jasne stavove” predsednice Ursule fon der Lajen o prioritetnosti tog procesa u petogodišnjem mandatu njene Komisije.

Napominje se da se sa Zapadnim Balknaom ”radi na više frontova”, počev od pomoći u borbi pritiv pandemije korona virusa, preko Ekonomsko-investicionog plana za dugoročni oporavak regiona do usvajnja nove metodologije koju su, kako naglašavaju, prihvatile i sve članice EU, a koja je trebalo da odblokira i ubrza pregovore o pristupnju zemalja regiona.

Na pitanje Tanjuga da li, zbog ponovnih opstrukcija, postoji problem u nedavno usvojenoj metodologiji pristupanja, portaparolka za proširenje Ana Pisonero kaže da je ”proces jasan”, a obavezuje i zemlje kandidate i zemlje članice EU.

”Metodologija podrazumeva da i zemlje kandidati ulože napore i reforme kako bi obezbedili poverenje druge strane. Zemlje članice su važne u ovom procesu, a one su same više puta potvrdile evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. To je vrlo jasno i nepromenjeno”, kaže Pisonero.

U Evropskoj komisiji napominju da se pregovori među zemljama članicama o novim koracaima u procesu proširenja nastavljaju, a da je stav Komisije da se prve konferencije sa Skopljem i Tiranom održe ”što je pre moguće”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.