Manji klaster otkriven u Sidneju, vlasti tragaju za izvorom

SINDEJ – Australijske vlasti pokušavaju da pronađu izvor novih slučajeva Kovid-19, nakon što je u Sidneju otkriven manji klaster bolesti.

Zvaničnici apeluju na sve građane koji ispoljavaju simptome nalik simptomima gripa da odu da se testiraju na korona virus, prenosi Rojters.

Dva nova slučaja Kovid-19 potvrđena su u predgrađima na severu Sidneja, dan nakon što su vlasti potvrdile da su još tri osobe zaražene. U gradu pre toga skoro dve nedelje nije bilo novih slučajeva Kovid-19.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan je izjavila da vlasti zaista žele da reše ovu situaciju i da ne žele da ona bude izvor zabrinutosti nekoliko dana pred Božić.

Ona je takođe pozvala građane da ostanu na oprezu kao i do sada.

Australija je u poslednjih nekoliko nedelja pažljivo otvarala granice unutar zemlje i ublažavala mere distanciranja, nakon što gotovo nijedna država nije imala zabeležene slučajeve lokalne transmisije.

Prema poslednjim podacima, u Australiji je od početka pandemije zaraženo nešto preko 28.000 ljudi, a preminulo je 908 pacijenata.

Pretpostavlja se da je oko 50 odsto slučajeva aktivno, a uglavnom je reč o putnicima iz inostranstva koji se nalaze u karantinu u hotelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.