U trendu

Maroko pocinje vakcinaciju dece od 12 do 17 godina

RABAT – Maroko je pokrenuo kampanju vakcinacije protiv korona virusa za decu uzrasta od 12 do 17 godina i na taj način postala jedna od prvih afričkih zemalja koja će vakcinisati tu starosnu grupu.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je ova severnoafrička zemlja tokom ove godine, već dala oko 33 miliona doza vakcina odraslima, dok se sada zemlja usredsređuje na vakcinaciju mladih ljudi, prenosi agencija AP.

Za vakcinaciju ove uzrasne grupe dece potrebno je odobrenje roditelja, a imunizacija nije obavezna.

„Odlučila sam da vakcinišem svoju ćerku, zato što želimo da naša deca mogu da idu u školu“, rekla je Fatuma Čuilak, čija 12-godišnja ćerka ide u školi u Rabatu.

Pristup dobrom obrazovanju, ne samo briga o zdravlju, je, kako je dodala, jedan od glavnih faktora koji utiču na odluke marokanskih roditelja za svoju decu.

„Imali smo mnogo problema sa obrazovanjem na daljinu. Nije bilo pozitivnih rezultata, zato smo se odlučili za vakcinu“, rekla je Čuilak.

Oni roditelji koji ne žele da vakcinišu svoju decu, njihova deca će morati da pohađaju nastavu na daljinu, a deci će zakonski biti zabranjeno da dolaze u školu.

Kako su saopštile zdravstvene vlasti, očekuje se da će kampanja vakcinacije, u kojoj će se koristiti vakcine Fajzer i Sinofarm, doseći oko tri miliona marokanskih studenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.