U trendu

Mas: Dijalog Kosova i Srbije trebalo bi da se završi uzajamnim priznanjem

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) rekao je danas u Prištini da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi „uzajamnim priznavanjem“, ocenivši da moraju da postoje kompromisi da bi se došlo do konačnog rešenja.

„Naravno, priznavanje Kosova biće jedan od elemenata rešenja, u suprotnom neće biti realizovano. Normalno je da u dijalozima treba da postoje i kompromisi. Znam da će zbog istorijskih okolnosti to biti teško, ali na kraju procesa želim da pronadjem rešenja za sve“, izjavio je Mas nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Mas je na konferenciji za novinare ponovio da Nemačka podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo i podvukao da je rešavanje pitanja regiona kroz crtanje novih granica „opasna i nimalo realna opcija“.

Takodje je rekao da će Kosovu uskoro biti dostupno više doza vakcina protiv korona virusa, jer Nemačka podržava Kosovo u borbi protiv korona virusa i u ekonomskom oporavku.

„Kada smo razgovarali o temama, znam da je liberalizacija viznog režima važna za gradjane Kosova. Još jednom sam predsednici izneo jasan stav nemačke vlade da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju i da treba da je dobije“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, nije stvar samo u ispunjavanju kriterijuma, već i u tome da se Evropska unija (EU) pridržava svojih obećanja.

„Mi smo tokom svog predsedavanja EU postavili ovo pitanje na vrh dnevnog reda. Takodje ćemo raditi na drugim pitanjima kao što je priznavanje kosovskih vozačkih dozvola“, rekao je on.

Nemački šef diplomatije je rekao da dijalog sa Srbijom vide kao „glavnu prepreku“ napretku Kosova na evroatlantskom putu i izrazio podršku tom procesu.

„Želim jasno da podvučem da stremljenja da se problemi mogu rešiti crtežima na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim. Opasno je i razgovarati o tome. Srećan sam što je ovo brzo stavljeno u fioku“, dodao je Mas.

Nemački ministar spoljnih poslova izrazio je podršku Vladi Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je na toj konferenciji da ruski uticaj u regionu ostvaruje ekonomski, politički, vojni i vakcinalni sistem.

„Ruski uticaj u našem regionu i dalje je moguć kroz Srbiju, taj uticaj će slabiti time što EU više podržava naš region u procesu evropskih integracija. Tako će se ovde ukloniti ruski uticaj“, kazala je kosovska predsednica.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Osmani je rekla da će Kosovo voditi dijalog zasnovan na jasnim principima, dodajući da je promena granica „logika koja pripada prošlom veku i da u prvom redu Vlada Kosova treba da se bavi pandemijom, njenim ekonomskim posledicama, kao i vladavinom zakona.

„Dijalog sa Srbijom je proces u koji je Kosovo uključeno od početka. Mi smo pružili ruku za saradnju sa Srbijom, iako se ona još uvek nije izvinila za zločine počinjene na Kosovu i još nema pravde za hiljade žrtava“, ponovila je Osmani.

Ona je rekla da će Kosovo razviti dijalog zasnovan na jasnim principima, i neće prihvatiti „opasne avanture ni promenom granica, logikom koja pripada prošlom veku, niti promenom ustavnog uredjenja Kosova, što bi ugrozilo unutrašnju funkcionalnost“, jer kako je dodala, nefunkcionalno Kosovo nije potrebno ni Kosovu ni njegovim partnerima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.