U trendu

Matovič: Slovačka počinje vakcinaciju Sputnjikom V

BRATISLAVA – Slovačka će u narednih nekoliko dana početi da koristi rusku vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V, nakon što je prva serija od 200.000 doza koja je stigla u tu zemlju ostala zaključana u skladištu, izjavio je danas zamenik premijera i ministar finansija Igor Matovič.

„Nakon što smo dobili odlične rezultate testova u mađarskoj laboratoriji i nakon tri meseca svih vrsta opstrukcije moćnih protivnika ruske vakcine u Slovačkoj, početak vakcinacije Sputnjikom V se približava i u Slovačkoj u narednim danima“, napisao je Matovič na Fejsbuku.

On je dodao da je sa ruskom stranom proteklih dana postigao sporazum o početku vakcinacije Sputnjikom V u Slovačkoj, prenosi Tas s.

Dogovor o uvozu vakcine između Slovačke i Rusije izazvao je kontorverze jer je nije odobrila Evropska agencija za lekove EMA, a Matovič, koji je u to vreme bio premijer podneo je ostavku kako bi ublažio političku krizu izazvanu tajnim dogovorom o kupovini ruske vakcine.

Slovačka agencija za nadzor lekova SUKL saopštila je da nije dobila dovoljno podataka za procenu proizvoda.

Moskva je prošle nedelje zatražila da se vakcine vrate zbog onoga što je nazvala kršenjem ugovora, ali je Slovačka umesto toga zatražila dodatne laboratorijske testove u Mađarskoj, jedinoj zemlji EU koja je do sada koristila Sputnjik V.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.