U trendu

Medicinski časopisi upozoravaju na klimatske promene

LONDON – Više od 200 medicinskih časopisa širom sveta sprema se da objavi uvodnik koji poziva lidere da preduzmu hitne mere u vezi sa klimatskim promenama i zaštitom zdravlja.

Britanski medicinski žurnal (BMJ) naveo je da je ovo prvi put da se toliko publikacija okupilo da objavi isti izveštaj, što odražava ozbiljnost situacije, prenosi Gardijan.

U uvodniku, koji se objavljuje pre Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i konferencije o klimatskim promena u Glazgovu u novembru, navodi se sledeće:

„Uoči ovih ključnih sastanaka, mi – urednici medicinskih časopisa širom sveta pozivamo na hitnu akciju kako bismo zadržali prosečno globalno povećanje temperature ispod 1,5 stepena, a kako bi smo zaustavili uništavanje prirode i zaštitili zdravlje.“

U uvodniku se navodi da zdravlju već štete globalna povećanja temperature i uništavanje prirodnog staništa, na koje zdravstveni radnici decenijama skreću pažnju.

„Ujedinjeni smo u priznavanju da će samo fundamentalne i pravične promene u društvu preokrenuti naš trenutni kurs“, kažu urednici medicinskih časopisa.

Takođe se u uvodniku dodaje da najveću pretnju globalnom javnom zdravlju predstavlja kontinuirani neuspeh svetskih lidera da zadrže globalni porast temperature ispod 1,5 stepena i da obnove prirodu, tako da se moraju učiniti hitne promene u celom društvu koje će dovesti do pravednijeg i zdravijeg sveta.

Glavna urednica BMJ-a Fiona Godli i jedna od koautorki uvodnika, rekla je da su zdravstveni radnici bili na prvoj liniji krize korona virusa, ali da su ujedinjeni u upozorenju da temperature iznad 1,5 stepena i dopuštanje kontinuiranog uništavanja prirode će doneti daleko smrtonosniju krizu.

„Bogatije nacije moraju da deluju brže i učine više, a 2021. goduna mora da bude godina u kojoj svet menja kurs, jer naše zdravlje zavisi od toga“, rekla je Godli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.