U trendu

Međugodišnja inflacija u Sloveniji 0,1 posto u martu

LJUBLJANA – Potrošačke cene u Sloveniji porasle su u martu za 0,1 posto na godišnjem nivou, čime je okončan period sedmomesečne deflacije zahvaljujući višim cenama netrajnih dobara i električne energije, saopštio je slovenački Zavod za statistiku .

Netrajna roba je jedina kategorija u kojoj su cene porasle, u proseku za 2,2 procenta, dok su cene polutrajnih i trajnih proizvoda pale za 5,8, odnosno za 0,3 odsto, respektivno, prenosi agecija STA.

Najveći pojedinačni doprinos inflaciji, sa udelom od čak jednog procentnog poena, imale su cene električne energije koje su skočile za gotovo 39 posto na godišnjem nivou.

Statističari, međutim, ističu da je to rezultat niske uporedne baze, budući da su u istom periodu prošle godine cene struje smanjene u okviru mera podrške privredi i građanima na početku epidemije korona virusa.

Na mesečnom nivou, slovenačk inflacija je u martu porasla za 0,3 procenta, uglavnom zbog poskupljenja naftnih derivata za 6,1 posto i sezonskog povećanja cena odeće i obuće za 3,3 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.