Meksiko primio dva miliona kineskih KanSino vakcina

MEKSIKO – Meksiko je u juče primio najveću pošiljku vakcine protiv kovida 19 u obliku aktivnog sastojka za dva miliona doza kineske injekcije KanSino.

Ministar spoljnih poslova Markelo Ebrard prepoznao je podršku Kine i zahvalio kompaniji KanSino bajolodžiks Inc na „blagovremenoj isporuci“ u tvitu.

U pitanju je olakšanje za ovu latinoameričku zemlju nakon spore isporuke narudzbine zapadnih kompanija, preneo je Rojters.

Meksiko je sklopio ugovor sa KanSinom za najmanje osam miliona doza koje će biti isporučene između februara i marta.

Njegov zdravstveni regulator usvojio je u sredu odobrenje za hitnu upotrebu vakcine, pomažući da akcije KanSino dosegnu rekordne vrednosti, dodaje britanska agencija.

Meksiko je istog dana odobrio i kinesku vakcinu Sinovak Biotek.

Pošiljka KanSina je najnoviji pokazatelj da Meksiko traži alternative da dopuni svoju kampanju vakcinisanja, jer zapadne kompanije poput Fajzera najavljuju polako smanjenje globalne isporuke.

Situacija je hitna u ekonomiji br. 2 Latinske Amerike, sa trećim najvećim brojem umrlih od korona virusa na svetu, 169.760, pokazuju vladini podaci.

Veruje se da je stvarni zbir mnogo veći, piše Rojters.

Meksiko takođe ima ugovor za 24 miliona doza ruske vakcine Sputnjik V, u jednom od svojih većih sporazuma.

Nije jasno da li će Meksiko početi da distribuira KanSinoovu vakcinu pre nego što počne da daje doze AstraZeneke, koju takođe pakuje lokalno, uz uvoz dva miliona doza iz Indije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.