U trendu

Meksiko razvija domaću kovid vakcinu nazvanu „Patrija“

MEKSIKO SITI – Meksička vlada najavila je danas razvoj domaće vakcine protiv kovida-19 pod nazivom „Patrija“.

Proces razvoja vakcine već je uspešno prošao pretkliničke studije na životinjama, a klinička ispitivanja na ljudima počeće u aprilu, izjavila je direktorka meksičkog Nacionalnog saveta za nauku i tehnologiju (Conacyt) Marija Elena Alvarez-Builja, a prenosi britanski list „Gardijan“.

Dodala je da se vakcina zasniva na rekombinantnom virusu njukasl (Newcastle), i da se razvija u okviru „mešovite investicione strategije i saradnje između vlade Meksika i meksičke laboratorije Avimeks“.

„Prva faza testiranja vakcine „Patrija“ započinje u aprilu sa oko 90 do 100 dobrovoljaca“, rekla je Alvarez-Builja, dodajući da će rezultati tog testiranja biti gotovi do maja.

Ako ispitivanja na ljudima budu uspešna, vakcina „Patrija“ bi mogla biti odobrena do kraja 2021. godine.

Nacionalni savet Conacyt je podržao razvoj meksičke vakcine sa 135 miliona pezosa (skoro sedam miliona americkih dolara), pored 15 miliona pezosa (700.000 američkih dolara) koliko je doprinela Meksička agencija za međunarodnu razvojnu saradnju.

Meksiko trenutno ima šest odobrenih vakcina protiv kovida-19: AstraZeneka, KanSino, Kovaksin, Fajzer, Sinovak i Sputnjik V.

Meksiko je primio 16,9 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a raspodeljeno je 12,2 miliona doza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.