Merkel: Apel Nemcima da smanje kontakte tokom Božića

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je danas na sunarodnike da smanje društvene kontakte tokom perioda Božića, istakavši da naučnici praktično mole građane da se drže naučnih smernica.

„Broj kontakata je previsok, smanjenje kontakata nije dovoljno“, rekla je Merkelova u nemačkom parlamentu, preneo je BBC.

„Žao mi je, zaista mi je od srca žao, ali ako je cena koju plaćamo 590 smrtnih slučajeva dnevno, onda je to po mom mišljenju neprihvatljivo“, kazala je ona.

Obraćajući se poslanicima, Merkelova je rekla da se ograničenja uvedena početkom novembra nisu pokazala efikasnim, s obzirom da se veliki broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom i prijema na odeljenja intezivne nege, registruju uoči praznika.

„Ako budemo imali previše kontakata uoči Božića i na kraju to bude poslednji Božić sa našim dekama i bakama, tada ćemo učiniti nešto pogrešno. Ne bismo smeli da dozvolimo da se ovo dogodi“, rekla je ona.

Poruke nemačke kancelarke dolaze dan nakon što je Nemačka zabeležila najveći broj smrtnih slučajeva od korona virusa 590, prema podacima Instituta Robert Koh.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.