U trendu

Merkel: Potreban sistem upozorenja, ako opet krene da raste

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da je potreban sistem upozorenja, za slučaj da ponovo krene da raste broj zaraženih korona virusom.

Merkel je, posle sastanka sa premijerima pokrajina, kazala je da je u interesu građana da postoji jedna strategija za celu Nemačku i zajednički ciljevi.

„Cilj je da se uspori širenje virusa, a poslednjih nedelja smo mnogo toga uspeli“, podvukla je ona.

Zahvaljujući se posebno svima koji rade na konceptu ponovnog podizanja zemlje, rekla je da taj radni koncept, pored pravila odstojanja i higijene, sadrži smernice kako živeti sa pandemijom.

„Ostaje posao politike da odluči kada će ponovo pokrenuti živo i privredu. Tu ne postoji automatizam. Treba biti obazriv i imati kompletno stanje u vidu. Moramo raditi dalje da broj zaraženosti i dalje smanjimo“, poručila je Merkel.

Naglasila je da obazrivost ostaje prioritet.

„Svako popuštanje vodi ka tome da se više ljudi sreće. Zato moramo ostati disciplinovani i pridržavamo se pravila higijene“, istakla je ona dodajući da su danas donete pojedine odluke, ali da će se iduće nedelje usvojiti paket mera.

Premijer Bavarske Markus Seder naglasio je da postoji povod za optimizam na osnovu aktuelnih brojki, ali da je prisutna opasnost od drugog talasa.

„Korona je maraton za koji ne znamo gde se nalazi cilj. Ne možemo prestati da trčimo, potrebna je dalja maksimalna koncentracija na pitanje kako da nastavimo sa koronom. Moramo ekonomska pitanja imati u vidu, ali bez zaboravljanja na etička pitanja“, podvukao je Seder.

Ukazao je da su usvojene mere koraci ka normalnosti, ali „normalnosti sa korona virusom“.

Što se tiče godišnjih odmora, odnsobno letovanja, Seder je kazao da se ne mora putovati u Austriju, već se može ostati i u Bavarskoj, čiji sever pruža prelepe mogućnosti.

I kancelarka Merkel je, upitana za letnje odmore, kazala da se danas ne može tako daleko gledati.

„U pojedinim evropskim zemljama još uvek postoje potpuno restriktivne mere. Zato se ne može spekulisati kako će se odvijati situacija na leto. To nije tema koja je na dnevnom redu. Moramo sada da naučimo kako sa dodatnim merama higijene živimo dalje“, podvukla ej ona.

Na današnjem sastanku razmotrena je situacija posle prvih popuštanja mera, odnosno delimičnog otavranja radnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.