U trendu

Merkel pozdravila formiranje nove savetodavne grupe SZO

ŽENEVA – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da svet treba da bude bolje pripremljen za ispitivanje porekla bolesti i pozdravila je formiranje nove savetodavne grupe Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za opasne patogene.

„Moramo biti bolje opremljeni kada je u pitanju otkrivanje odakle su nastale bolesti i epidemije“, rekla je ona na samitu koji je organizovala SZO o lekcijama naučenim iz pandemije kovid-19, preneo je Rojters.

Ona je takođe izrazila podršku odgovornijem finansiranju SZO i rekla da podržava stvaranje međunarodnog sporazuma o pandemiji.

SZO je formirala 13. oktobra novu stručnu grupu za ispitivanje opasnih patogena koja je, kako sama ocenjuje, poslednja šansa da se utvrdi poreklo korona virusa.

Među članovima grupe su Marion Kopmans, Tea Fišer i Jang Jungui, kineski stručnjak koji je učestvovao u zajedničkoj istrazi u Vuhanu.

Predstavnica SZO Marija van Kerkhoe rekla je da je potrebno 30-ak studija kako bi se utvrdilo kako je virus prešao sa životinja na čoveka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar