Merkel poziva Nemce da poštuju stroge mere

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da se za vikend pridržavaju strogih mera protiv kovid-19 koje su na snazi u područjima s visokom stopom zaraze.

„Učinimo sada ponovo ono što je neophodno i zajedno pokažimo jedni drugima poštovanje i odgovornost“, poručila je Merkelova, prenosi Rojters.

Ona je u svom obraćanju obećala i da će, ako se broj infekcija smanji u narednim nedeljama, uz sistematsko testiranje i vakcinaciju koja sve više napreduje, doći do kontrolisanog i održivog popuštanja ograničenja.

Oba doma parlamenta odobrila su ranije ove nedelje izmene i dopune Zakona o zaštiti od infekcija kako bi se saveznoj vladi dala veća ovlašćenja za borbu protiv trećeg talasa pandemije, pošto su neke od 16 saveznih pokrajina odbile da primene oštrije mere uprkos velikom broju slučajeva kovid-19.

Novi zakon omogućava vladi da uvede policijski čas između ponoći i pet ujutru u oblastima u kojima incidencija virusa prelazi 100 slučajeva na 100.000 stanovnika tri dana zaredom. Pravila uključuju strožija ograničenja privatnih okupljanja, sportskih aktivnosti i rada prodavnica.

Škole će morati da se zatvore i vrate na onlajn časove ako tri dana zaredom incidencija virusa premaši 165 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Prema novim pravilima, fabrike i kancelarije ostaju otvorene, a od poslodavaca se očekuje da većini zaposlenih omoguće rad od kuće i da sprovode česte testove na korona virus za one koji ne mogu da rade na daljinu.

Kao i mnoge druge evropske zemlje, Nemačka se bori da obuzda agresivni treći talas pandemije, a napore vlade komplikuje širenje zaraznije britanske varijante virusa i relativno spor početak vakcinacije.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećao se za 23.392 tokom poslednja 24 časa i sada iznosi 3.268.645, prema današnjim podacima Instituta za zarazne bolesti „Robert Koh“ (RKI).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.