Merkel: Prestanite da se žalite na brzinu vakcinacije

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je danas na građane da prestanu da se žale zbog spore vakcinacije protiv korona virusa, usput branivši odluku da se produži lokdaun zbog opasnijeg soja virusa koji cirkuliše Nemačkom.

Merkel je rekla da bi bila greška da dođe do popuštanja mera u trenutku kada je britanski soj otkriven i u Nemačkoj, preneo je Rojters.

„Suočavamo se sa pretnjom. Ta pretnja je jasnija sada na početku godine, i ona se zove mutirani soj, koji još nije postao dominantan u Nemačkoj“, izjavila je Merkel.

Ona je branila odluku da se vakcine nabavljaju preko Evropske komisije, čime je odbacila zagovornike ideje da je Nemačka trebalo sama da nabavlja, jer bi sve brže išlo.

Merkel poručuje da „razume nestrpljenje građana“.

„Nema razloga da se kritikuje farmaceutska kompanija Bionteh, koja je napravila vakcinu. To su ljudi koji rade danju i noću…a mi imamo korist od toga. Kako neko uopšte može da se žali“, zapitala je kancelarka.

Nemačka, sa 83 miliona stanovnika, do juče je vakcinisala više od 1,2 miliona građana, prema podacima koji je preneo CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.