Merkel sutra sa guvernerima o novim merama protiv kovid-19

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi sutra da održi sastanak sa guvererima 16 saveznih država na kojem će se razgovarati o poštravanju restrikcija protiv kovid-19, a od novih mera moguće je zatvaranje škola i prodavnica, tvrde izvori upoznati sa situacijom.

Izvori tvrde da će na sutrašnjem sastanku biti reči o tome da li bi trebalo zatvoriti prodavnice pre Božića i kada to učiniti, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka se zalaže za uvođenje strožih mera na teritoriji čitave države, ali do sada nije mogla da dobije saglasnost 16 guvernera.

Viši nemački zvaničnici pozvali su na usvajanje strožih mera protiv korona virusa kako bi zaustavili rekordan porast broja novozaraženih, prenosi AP.

Ministar finansija Olaf Šolc pozvao je na zatvaranje većine prodavnica i ponudio finansijsku podršku pogođenim preduzećima.

Guverener Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman tvrdi da očekuje uvođenje strogih mera karantina pre Božića.

Nemačka, koja je tokom proleća imala mnogo manju stopu smrtnosti od kovid-19 od nekih drugih evropskih zemalja, sada ima 1,3 miliona potvrđenih slučajeva zaraze i 21.466 smrtnih slučajeva.

Institut „Robert Koh“ je saopštio da je od poslednjeg preseka u zemlji potvrđeno 28.438 novih slučajeva kovid-19, kao i da je od posledica bolesti preminulo još 496 pacijenata.

U zemlji su delimične mere karantina na snazi već šest nedelja, a kafići i restorani su zatvoreni. Neki regioni su već uveli strože mere u borbi protiv pandemije.

U Baden-Virtembergu danas stupa na snagu policijski čas između osam sati uveče i pet sati ujutru, a građani će u ovom periodu domove moći da napuste samo u hitnim slučajevima.

Stanovnici Bajerna od srede svoje domove mogu da napuste samo radi obavljanja neophodnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.