U trendu

Micotakis: Kampanja imunizacije dobra, Grci veruju vakcinama

ATINA – Grčki premijer Kirijakos Micotakis pohvalio je danas dobar tok vakcinacije protiv Kovid-19 u zemlji i „zid imuniteta“ koji se gradi protiv korona virusa, napominjući da je to posebno važno kako bi se okončala pandemija.

„Počinjem sa dobrim vestima: Vakcine se pokazuju bezbednim i efikasnim. U našoj zemlji proces ide organizovano i brže nego u većini evropskih zemalja. Zbog toga im sve više i više naših sunarodnika veruje“, poručio je Micotakis u obraćanju, prenosi agencija ANA.

Grčki premijer je saopštio da će se danas premašiti simbolični broj od milion upotrebljenih doza, što znači da se sa svakom nedeljom koja prolazi gradi zid imuniteta i najavio od aprila mnogo više vakcina na raspolaganju.

Micotakis se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju i rekao da su nove mutacije virusa prisutne u zemlji, a posebno britanska, koja je sada dominantna i veoma zarazna.

On je objasnio da se zbog toga u poslednje vreme primećuje porast slučajeva i da je nacionalni zdravstveni sistem pod velikim pritiskom.

Micotakis je najavio dalje jačanje bolničkih kapaciteta, prvenstveno u Atici, gde je najveći problem.

Ističe da je činjenica da su rano preduzete restriktivne mere olakšale situaciju, pa će se u Grčkoj izbeći problemi sa kojima se u tom smislu trenutno bore Portugal ili Češka, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.