Micotakis predlaže reformu policije nakon sukoba na protestu

ATINA – Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je danas reformu u sektoru policije nakon optužbi za prekomernu upotrebu sile tokom suzbijanja uličnih demonstracija protiv vladine politike, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je lider levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras optužio Micotakisa da želi policijsku državu i da pokušava da skrene pažnju sa očiglednog neuspeha da se izbori sa pandemijom, dok su mnoga područja Grčke još uvek zaključana.

„Ujutro tučete mlade na univerzitetima, a uveče u parkovima. Imate drskosti da tvrdite da su protesti razlog za ovakav tok pandemije“, rekao je Cipras, navodi agencija.

Rojters prenosi da je kao odgovor na ovo Micotakis osudio premlaćivanje i optužio Sirizu za podsticanje protesta i predložio je da policajci nose kamere na uniformama, kao i poboljšanje obuke i psiho testove za nove policijske regrute.

Najmanje trojica policajaca su povređena, jedan od njih teško, tokom sukoba koji su izbili na protestima u Atini u utorak uveče, a agencija navodi da je oko 5.000 ljudi izašlo na ulice zbog snimka koji navodno prikazuje kako policajci tuku neimenovanog muškarca u okrugu Nea Smirna, dok je policija saopštila da je tada reagovala zbog nepoštovanja restriktivnih mera protiv korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.