Mijatović:BiH da osigura uslove za smeštaj migranata

SARAJEVO – Poverenica za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović pridružila se danas Evropskoj uniji pozivajući na hitnu akciju za poboljšanje uslova za hiljade migranata i izbeglica koji se nalaze u BiH na početku zime.

Mijatovićeva je, u pismu bosanskim zvaničnicima, upozorila na preteću humanitarnu krizu na severozapadu zemlje, prenosi AP.

Ona je rekla da se situacija može poboljšati boljom koordinacijom i organizacijom uprkos dodatnim opterećenjima koja je državi nanela pandemija korona virusa. Citirala je izveštaje o veoma nekvalitetnim životnim uslovima u kampu Lipa u Bihaću, uključujući nedostatak struje i tekuće vode i izveštaje o prenaseljenosti.

„Vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno osigurati da se zadovolje osnovne potrebe poput adekvatnog smeštaja i pristupa zdravstvenoj zaštiti, hrani, vodi i odeći“, poručila je poverenica u pismu predsedniku Saveta ministara BiH Zoranu Tegeltijo i ministru sigurnosti Selmu Cikotiću.

Mijatovićeva je takođe pozvala na poboljšanje procedura za tražioce azila, okončanje antimigrantske retorike i kampanje blaćenja protiv aktivista koji im pomažu, kao i pružanje sveobuhvatnije nege za gotovo 500 dece migranata bez pratnje, uključujući pristup obrazovanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.