Mišel: Donete važne odluke, EU na dobrom putu

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenjuje da je maratonski samit lidera EU, koji je u Briselu neprikidno trajao 20 sati, doneo velike korake za EU u mnogim oblastima.

”Ovo je bio važan sastanak na kraju neuobičajne godine u kojoj se sve promenilo. Ovaj Evropski savet je bio prilika da pokažemo da možemo da radimo zajedno na miran i samouveren način i osiguramo da se EU vrati na dobar put”, kaže Mišel.

Šarl Mišel je zahvalio kancelarki Nemačke kao predsedavajuče članice Saveta EU, Angeli Merkel, na radu i ”zasukanim rukavima”, što je, prema njegovim rečima, omogučilo da se dođe do implementacije višegodišnjeg zajedničkog finansijskog okvira koji treba da pomogne EU da prevaziđe posledice krize izavane pandemijom Kovid-19.

„Kao EU sada imamo budžet i fond za opravak kako bismo sproveli zelenu i digitalnu tranziciju, podržali preduzeća i građane na koje je Kovid-19 uticao kao veliki šok”, kaže Mišel.

Kada je reč o borbi protiv korona virusa, predsednik Evropskog saveta kaže da je sledeći korak da se obezbedi ”ravnomerna distribucija vakcina širom Evrope i celog sveta”, kako bi svima bila jednako dostupna.

Šarl Mišel ocenjuje da je največi deo maratnskog samita bio posvećen pregovorima o klimi i da ”nije bilo lako”.

”Smanjenje emisije šetenih gasova za 55 procenata do 2030. gdodine je kredibilan cilj koji EU daje vodeću ulogu u svetu u zaštiti klime”, kaže Mišel.

On je pozvao i druge zemlje sveta da podele ovakvakvu ambiciju.

Kada su u pitanju odnosi EU i SAD, Šarl Mišel kaže da je cilj da se razvije sveobuhvatno ”ambiciozno savezništvo” sa ”prijateljskom zemljom koja deli iste principre i vrednosti”.

Sa druge starne, odnose sa Turskom predsednik Evropskog saveta ocenjuje kao „komplikovano pitanje“, gde se brane evropski geopolitički interesi.

”Imali smo dve opcije, procenili smo situaciju i vidite koji su zaključci”, kaže Mišel povodom najave novih EU sankcija protiv Ankare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.