MIT: Distanca od dva metra rizična kao i na 20 metara

BOSTON – Rizik od zaražavanje korona virusom isti je na distanci od dva metra kao i na distanci od 20 metara, čak i kada se nose maske, upozorava se u novoj studiji prestižnog Instituta za tehnologiju u Masačustetsu (MIT).

Profesori MIT Martin Bazant i Džon Buš koji predaju hemijski inženjering i primenjenu matematiku razvili su metod za izračunavanje rizika od izlaganja korona virusu koristeći različite faktore rizika među kojima su najznačajniji vreme provedeno u zatvorenom prostoru, cirkulacija i kvalitet prečišćavanja vazduha, imunizacija, soj virusa u cirkulaciji, korišćenje maski i varijabile kao što su brzina disanja, uzimanje hrane, komuniciranje ili pevanje, prenosi CNBC.

Ovim istraživanjem dvojica naučnika su doveli u pitanje preporuke Nacionalnih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetske zdravstvene organizacije.

„Ukazali smo da realno nema mnogo koristi od primene pravila o minimalnoj distanici od 2 metra, posebno kada ljudi nose maske jer pod maskama se povećava broj udisaja, a samim tim i rizik od infekcije“, tvrdi profesor Bizant.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.